Bădulescu: Nu mai avem capacitatea să introducem în carantină instituţionalizată pe nimeni. Cele trei centre din Bucureşti sunt pline

Bădulescu a spus la Digi24 că Primăria Bucureşti şi primăriile de sector au consumat locurile prevăzute pentru carantina instituţionalizată.

„Ieri au intrat în România 50.000 de persoane, în Bucureşti peste 11.000, 2000 din zona roşie. Am carantinat până acum 300 de persoane.
 

in acest moment nu mai avem capacitatea să introducem în carantină instituţionalizată pe nimeni. Guvernul a refuzat aplicarea OUG 21 care permite cheltuiala pentru asemenea situaţii de la nvielul primăriilor, au păstrat acest instrument la ei.

Deci, toate cele 300 de locuri puse de primărie la dispoziţie pentru carantinare sunt ocupate.

În punctele de triaj de la Otopeni se aşteaptă şi câte 4 – 5 ore. Oamenii sunt obosiţi, nemâncaţi, aşteaptă să fie transportaţi în centrele de carantină.

Primarul general discută permanent cu prefectul Capitalei, care ştie această situaţie, dar suntem într-un cerc al absurdului”, a spus Bădulescu.

El a precizat că în centrele de carantină obligatorie instituţionalizată intră cei care vin din Italia, restul stau în izolare la domiciliu, adică cei care vin din Franţa şi Spania.

Bădulescu a explicat şi ce înseamnă carantina instituţionalizată - „două săptămâni persoana din acea zonă e în custodia statutulu, statul supraveghează starea ei de sănătate până se îndepărtează vulnerabilitatea”.

Noi asigurăm cheltuielie non medicale – cazare, masă şi tot ce ţine de supravieţuire. Capacităţile noastre sunt depăşite, nu am avut unităţi care să primească un număr atât de mare. Trebuie să pui maximum două persoane într-o cameră, asta înseamnă un număr mare de camere.

Sunt spaţii avizate de DSP. Nu poţi folosi orice spaţiu.

Ne-am dus la hoteluri, dar ei vor bani cât avem alocat pe un om, dar nu e indicat în procedură de unde se plătesc aceste sume de bani”, a adăugat viceprimarul Capitalei.

Şeful SGG solicită primăriilor din Bucureşti şi Ilfov să identifice urgent spaţii pentru carantină

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a solicitat, joi, primarului Capitalei, Gabriela Firea, edililor de sectoare şi primăriilor din Ilfov să identifice urgent spaţii pentru carantină şi să ia rapid toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu coronavirus (COVID-19) şi pentru protejarea populaţiei.

"Fac un apel urgent la Primăria Capitalei, la primăriile de sector din Bucureşti şi din judeţul Ilfov să îşi constituie Comitetele pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi să identifice rapid spaţii izolate de cazare, destinate carantinării, pe care să le pună la dispoziţia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi să comunice situaţia exactă a acestora Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României. Trebuie să lăsăm deoparte disputele politice mărunte şi personale şi să ne ocupăm în mod eficient de prevenirea răspândirii infecţiei cu COVID - 19", a declarat Antonel Tănase, conform unui comunicat de presă transmis de SGG.

Top