"Apel matinal" - Invitat: Secretarul de stat Raed Arafat

Starea de sănătate a celorlalţi pacienți internați este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție, precizează Grupul de Comunicare Strategică. Situația l-a determinat pe premierul interimar Ludovic Orban să-i convoace la Palatul Victoria pe responsabilii în domeniul sănătății, siguranței publice și învățământului.

Mai multe amănunte aflăm acum de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal" secretarul de stat, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. 

Realizator: Care sunt ultimele vești, apropo de evoluția cazurilor de coronavirus în România?

Raed Arafat: Deci până acum am rămas la numărul de 15 cazuri, dar mai sunt încă 53 de probe care aşteptăm rezultatele lor. Au fost mai multe, dar în mare parte sunt negative, cu excepţia cazurilor care au apărut pozitiv, cum ştiţi. Azi noapte au fost declarate noi măsuri, mai ales restricţionarea zborurilor în zonele afectate şi pe impunerea unor reguli stricte de carantină a celor care vin pe cale terestră, pentru a preveni răspândirea virusului în România. Acestea sunt măsurile noi care s-au luat. Urmează încă astăzi să mai fie şi alte discuţii şi posibil, inclusiv alte decizii în cursul zilei de astăzi.

Realizator: Sunt, domnule Raed Arafat, sunt suficiente materialele sanitare de protecție?

Raed Arafat: La acest moment suntem la limită, dar există proceduri de achiziții și există deja unele contracte şi începem să completăm lipsurile noastre de acolo unde am găsit. Deci trebuie să spunem că au fost situaţii care erau neaşteptate, în sensul în care interdicţia de export al echipamentelor respective, chiar în interiorul spaţiului european, au fost unele probleme de a găsi stocuri şi astea nu erau numai problemele noastre, astea erau problemele pe plan internaţional, dar cu foarte multe încercări s-au găsit echipamente şi încet, sperăm să sosească în ţară, unele dintre ele chiar în cursul zilei de astăzi sau mâine.

Realizator: Vorbeaţi de măsurile care s-au luat și la nivel terestru, ne amintim de cazul acelui microbuz cu o persoană din Galați infectată și toți ceilalți, deși apelul fusese public, toate celelalte persoane care călătoriseră în acel microbuz, se știa și marca, se știa și numărul de înmatriculare, nu dăduseră niciun semn. Mai aveți ceva noutăți?

Raed Arafat: Deci ştiu că cu ajutorul poliţiei, o parte au fost identificaţi şi găsiţi şi se caută şi restul, pentru că este responsabilitatea lor şi cred în momentul în care deja află că microbuzul respectiv a avut o problemă de acest gen, să ia legătura cu numărul pe care noi l-am furnizat, dar poate că nu au auzit anunţul, poate că nu l-au văzut, aşa că încercăm şi prin alte mijloace să-i găsim.

Realizator: Spuneaţi că am fost luate măsuri la nivelul traficului aerian. În ceea ce privește transportul public, este vizat, sunt măsuri pe care le veți lua?

Raed Arafat: Sunt măsuri de prevenire, dar nu există măsuri de restricţionare. Adică există la nivelul metroului, de exemplu, unele măsuri care s-au luat, reducerea timpului de aşteptare în metrou, în staţiile de metrou, trenuri mai frecvente acolo unde sunt staţii aglomerate, separarea fluxului de intrare de fluxul de ieşire, dar la acest moment nu există măsuri de restricţionare a traficului şi nu se impun la acest moment.

Realizator: O ultimă întrebare, pentru că la nivel mondial au fost deja raportate peste 110.000 de persoane infectate, 3831 de deces în acest moment, vin și sărbătorile, Italia este țara unde trăiesc foarte mulți români. Care ar fi recomandările dumneavoastră, gândindu-ne mai ales la ce riscă persoanele ce nu respectă izolarea, carantina și toate celelalte prevederi în vigoare?

Raed Arafat: Deci este Italia şi încet, vedem că în Spania începe să fie problema acolo și sunt cele două țări în care avem comunităţi mari, dar recomandarea noastră este de a evita venirea în ţară din zonele afectate, din două motive. Unu - oricum, când vin, vor intra în carantină sau cel puţin în autoizolare, depinde de caz şi în al doilea rând, riscă să îmbolnăvească familiile lor aici, părinţii, bunicii, persoane în vârstă care vor intra în contact cu ele, aşa că recomandarea noastră este, din zonele afectate, să se evite să se vină în ţară în următoarea perioadă, iar din ţară, să se evite mersul în zonele afectate.

Top